viernes, 8 de julio de 2016

Feudalismul, Comunismul, Democratia si curtea scolii

Suntem in (anul de gratie) 2016 si in vremea asta . . . daca nu esti pe facebook, nu existi.
Cand si cand, iti vin notificari, pe mobil sau pe ordenador, ca a mai zis unul una, unul alta, si tot asa.
Si uite asa, citind . . . te miri ce, te motiveaza ceea ce tocmai ai citit sa dai si tu un raspuns la tema, incercand sa dumiresti (dupa parerea ta), acea nedumerire exprimata.
Si cum tocmai purtai un dialog (virtual) precum cel capturat si adus aci, si insumata asta chestie
atator altora, hai sa mai elucubrez si eu pe tema viermuielii in care, ca oameni, ne zbatem, ne zbatem ca si cum am fi fost aruncati de cineva anume, de vii, intr-o imensa "groapa comuna", toti "contemporanii clipei" (cei sapte miliarde jumate, la cati suntem azi pe planeta) si ca in orice inghesuiala de genul asta unde, vrei nu vrei, simpla . . . "forta gravitationala" face ca unii (cei de deasupra) sa fie o greutate peste cei de dedesubt, greutate ce creste exponential, ajungand (ca in ocean) ca la anumite adancimi "presiunea" sa fie atat de insuportabila incat sa nu ai altceva mai bun de facut decat sa incerci a te elibera de ea.

Iata aci monstra motivatiei care m-a deviat de la alte ganduri spre a mai incerca, permutand in alte
moduri cuvinte folosite (tot de mine), pana azi, cu speranta ca le voi da o asezare mai buna decat pana acum si astfel, le-as putea mari gradul de intelegere al mesajului ce ele il poarta, spre a fi transmis (ca un pachet prin posta) vreunui eventual "beneficiar".

Adevarul adevarat este ca eu as cam bate omul la fund cu o urzica, cam asa cum ne ameninta pe noi (copii ei), ca ne-ar fi batut, sarmana mea mama, exasperata de ponoasele pe care propriile noastre trairi, ca copii, le produceau.
...................
Pentru ca, . . .  desi eu am folosit aici, ca expresie figurata,"groapa comuna in care am fi fost aruncati de cineva, cu totii", in realitate insa, lucrurile sunt mai degraba asemanatoare cu situatia unei imense turme de oi ce vor sa treaca printr-un soi de strunga (chiar, ia sa caut vreun video cu tema asta), si sa scape de sub amenintarea lupului, punandu-se (astfel) la . . . "loc sigur",



Numai ca, in loc ca aceasta "punere la adapost" sa se faca "omeneste", sub imperiul ratiunii si al "bunului rationament"), ea se face sub imperiul bulucelii, presiunea care se formeaza, formandu-se mai ales ca urmare a dezordinii, ca urmare a "lipsei de cap", a "comportamentului artizanal", in dauna "comportamentului profesional", urmare a aplicarii, asupra vietii in general, a unei "profilaxii babesti" in locul aplicarii unei "profilaxii calificate".

Democratia (ca aici vroiam sa ajung) este cea mai ampla si mai "la scena deschisa", competitie pentru ocuparea posturilor de "manageri politici".
Este un altfel de "Romanii au talent", unde notele concurentilor le da "publicul spectator" si unde orice "spectator" se poate converti in concurent oricand isi poate dovedi lui insusi (inainte de orice) ca e capabil de o asa isprava.

(A nu se confunda "managerii confectionati in scoli" (sau "facuti"/ "fabricati") cu "managerii confectionati de Natura" (sau "nascuti asa"/ "zamisliti").

Va aduceti aminte de "curtea scolii primare" si de pauze, cu jocurile lor, si cu copii care, unii bateau mingea, unii jucau sotron, unii se jucau "alergatea", altii stateau si priveau.
Ei bine, ceea ce face omul (a ceea ce el se dedica), atunci cand are "program de voie", apoi, aceea este "adevarata lui vocatie".

Sa bagi "toata scoala", pe terenul de sport, sa le arunci in mijloc o minge si sa ii obligi sa joace fotbal, asta au incercat sa faca comunistii, incercand sa aplice comunismul.
Sa duci toti cetatenii unei tari, cu forta, ca la un concert simfonic, sau ca la un teatru, asta au incercat sa faca comunistii, incercand sa aplice comunismul.
Pai adoarme pe scaun, se plictiseste, oricata bunavointa ar avea, acela pe care . . . nu il trage ata, spre indeletnicirea spre care il imping forte exterioare vointei lui.

In timp ce strofocarea comunismului este sa-ti bage "binele" (binele pe care il considera el a fi un "bine") pe gat, cu forta, in timp ce feudalismul se strofoaca sa iti bage, de asta data, "raul" (pe care considera ca il meriti, si pr csre se considera indreptatit sa ti-l administreze) pe gat, cu forta, in vremea asta Democratia te roaga sa fi tu insuti acela care sa ii numesti (sa ii delegi) pe cei care sa conduca vehiculele politice in care tu (si ai tai) vrei / nu vrei, esti "pasager.

Managerii politici, hai sa spunem ca . . . sunt, de mai multe "grade de viziune politica" (sau de "cuprindere").
Viziune politica de gradul 50:1 
Un manager politic de cel mai inalt grad, are o "viziune politica asupra lumii" ce incepe cam de la o imagine ca asta pe care o botezai (ca sa-i dau totusi o marime) "viziune politica de gradul 50:1 si apoi, tot dand "clic-uri", ajunge pana la a vedea "lumea", de la nivelul solului de la "gradul 1:1" ,

Acest tip de manager, este normal ca nu vede (inainte de toate) amanuntele locuitorilor planetei asa cum le vede un postas care merge din usa in usa . . . ci are o "viziune politica de ansamblu".

Ca sa poata veni la nivelul postasului chiar ca trebuie sa aplice vreo 50 de clic-uri, "google-maps"-ului (de acolo si "gradatia " data de mine "viziunii politice"
Viziune politica  de gradul15:1


. .













Viziune politica de gradul 5:1


















Viziune politica de gradul 1:1













"Gradatiile date de mine acestor "grade de viziune" (sau "cuprinderi", sunt asa . . . orientative, nu este vreo "determinare exacta" ci doar, pentru a face o idee cititorului cu lucrul la care ma refer cans spun ca un politician este cu atat un "manager politic" mai bun, cu cat are o mai mare cuprindere, asupra lumii.
Aci e reflectata doar "cuprinderea geografica".
Viata insa e infinit mai complexa, pentru cuprinderea ei in volum cat mai cuprinzator e nevoie de o "cultura generala" care pastreaza proportia cu respectivul volum.
Ma rog, cam asa si cam atat, la tema asta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario